Mi történik amikor megütjük a dobot? Szabad szemmel ugye nem sokat látunk abból, ami ilyenkor a dob felületén történik, szuper lassításban azonban szinte örvénylő folyadék hatását kelti a dobbőr hullámzása. Szinte fájdalmas belegondolni, hogy a róla elnevezett hallószervünk, a dobhártyánk, épp így működik. Sajnos egyelőre nincs megfelelő technikánk a dobhártyáról is hasonló felvételt készíteni, de már dolgozunk a megoldáson!

Tudtad?

A dobtestekre feszített felületet dobbőrnek nevezik, így azt gondolhatnánk, hogy nyilvánvalóan állati bőrből készül. Nos, ez valóban így is volt az 1900 -as évek közepéig, azóta azonban egy mylar nevű anyagot használnak, ami a poliészterből készült műanyagok egyik speciális fajtája. Ebből az anyagból készülnek a héliumos léggömbök is.

A dobmembrán átmérője, rugalmassága, sőt vastagsága is befolyásolja a dob hangzását. A dobbőr rezgése is nagyon sok mindentől függ, például attól, hogy a feszítőbabák mennyire feszítik a dobbőrt, hol és milyen erősen ütjük meg, mekkora a dobtest átmérője és még sorolhatnánk.

 

Az íróról

Jankai Valentin

2008 óta a Blind Myself tagja vagyok, mint dobos. - 2009 óta szólólemezeket készítek, ahol minden hangszeren én játszom és énekelek. - 2011 óta az ACTUS és a B-Project tagja vagyok, mint dobos - Számos európai és egy amerikai turné. - Ideiglenes zenészként többek közt a Leander Risingban is közreműködtem. - Több nagylemezen játszottam, vagy közreműködtem, mint dobos, gitáros, producer, hangmérnök. - Több mint 100 weboldalhoz fűződik a nevem, mint dizájner, programozó ( @ valentin.jankai.hu/jvdesign/) - Videó vágás, 2D és 3D videó munkálatok ( @ valentin.jankai.hu/jvdesign/)

Bejegyzés írása