A klasszikus hangszerek, a digitális hangtechnika, a különböző állatok, de igazából bármi, ami hangot ad, lehetőséget ad nekünk a kísérletezésre, és egy láthatatlan világ felfedezésére. Láthatatlan, hiszen a hangkeltő eszközök rezgései olyan gyors mozgással keletkeznek, hogy ezt szabad szemmel egyáltalán nem érzékeljük, így a hanghullámok észrevétlenül okozhatnak változást a környezetükben.

Ebben az epizódban Jankai Valentinnel, a Blind Myself dobosával vezetünk be a hang világába, ahol semmi sem az, aminek látszik.

Sajnos Valentin a pergődobot a próbateremben felejtette, de garantáljuk, hogy így is van mit nézni és hallgatni.

3blind-myself-dobosa-jankai-valentin-a-pillanat-nyomaban-musorvezetok

“Hopp, a pergődob az otthon maradt…”

Cintányér

Bár metál zenészünk is igen jó kondiban van, a cintányér hullámzása nem a nyers erőnek köszönhető. A fémek rezgés közben ugyanis hullámzó mozgást írnak le, ez adja a cintányér jellegzetes hangját, és ez akadályozza meg, hogy eltörjenek erő hatására.

A cintányér rezgését a dobbőrhöz hasonlóan rengeteg változó befolyásolhatja. Hangját a cintányér átmérője, anyaga, vastagsága és az elkészítésének módja határozza meg. A nagyobb cintányéroknak értelemszerűen nagyobb a rezgőfelülete, ezáltal tovább tart a lecsengésük, míg a vastagabb cintányéroknak hangosabb és intenzívebb a hangjuk, mint kisebb társaiknak.

blind-myself-dobos-jankai-valentin

A forgatáson Valentint megkísérelték elrabolni az idegenek repülő csészealjukkal.

Dob

Szabad szemmel nem sokat látunk abból, ami a dob felületén történik, szuperlassításban azonban szinte örvénylő folyadék hatását kelti a dobbőr hullámzása. Szinte fájdalamas belegondolni, hogy a róla elnevezett hallószervünk, a dobhártyánk épp így működik.

A dobtestekre feszített felületet dobbőrnek nevezik, így azt gondolhatnánk, hogy nyilvánvalóan állati bőrből készül. Nos, ez valóban így is volt az 1900 -as évek közepéig, azóta azonban egy mylar nevű anyagot használnak, ami a poliészterből készült műanyagok egyik speciális fajtája. Ebből az anyagból készülnek a héliumos léggömbök is.

dobszerko-a-pillanat-nyomaban

Parketten táncot járó szöcskelábakat is lencsevégre kaptunk.

Hangvilla

Gondoltad volna, hogy a hangvilla megütésével a villa ágai másodpercenként több száz alkalommal rezdülnek meg? Még 4000 képkocka/másodperces lassításban is igen gyors a mozgása.

A hangvilla rezgése a víz felszínén hullámokat kelt, de a heves találkozás következtében apró, rugalmas vízgömbök is kiválnak a víz felszínéből – erre szoktuk azt mondani, hogy fröcsköl a víz. A hangvilla által keltett hullámokat a víz átadja a pohárnak, a pohár pedig a dobnak, ezáltal felerősödik a hang.

1 blind-myself-dobos-jankai-valentin-a-pillanat-nyomaban-slow-motion-forgatas

“Basszus, beleesett a kontaktlencsém!”

Tudtad?

A hangvillát 1711-ben John Shore trombita művész találta fel, és viccesen mindig vasvillának hívta. Bell (a telefon feltalálója) első kísérleteit is a hangvillával végezte:  egy elektromos hangvilla és egy pohár savas víz segítségével tudott először hangot közvetíteni elektromos vezetéken keresztül.

Valójában amikor megütöd a hangvillát, egy apró hurrikánt indítasz útjára, amely a villa ágai között hatalmas sebességgel halad oda-vissza, közben nekicsapódik a levegő molekuláknak, így hozva létre láncreakciót, amely visszhangzik a levegőben. Amikor ezek a kis erőszakos, mikroszkopikus ütközések elérik a dobhártyádat, az agyad halk morajlásként dolgozza fel őket.

Ha a hangvilla rezgési sebességét tudományosan szeretnénk megfogalmazni, hangfrenkvenciáról beszélnénk, melynek mértékegysége a Hertz (Hz).

A zenészek által használt A-villa 440 Hz frenkvencián az A-hangot szólaltatja meg, de más frenkvenciát adó hangvillák is készülhetnek.


Próbáld ki!

Mártsd bele a rezgésben lévő hangvillát egy pohár vízbe, ahogy ezt Valkó is tette, és láthatod, hogy meglepően nagy hullámokat gerjeszt.

4 hangvilla-hanghullam-slow-motion-a-pillanat-nyomaban

A kontaktlencse nem lett meg, de legalább csináltunk fröccsöt!

 

Tetszett? Nézd meg még egyszer!


További képek a forgatásról

cintanyer-lassitott-felvetel-a-pillanat-nyomaban dob-a-pillanat-nyomaban-forgatas-stabtagok dob-forgatas-operator-gyori-adam-a-pillanat-nyomaban dobszerko-a-pillanat-nyomaban 

dob-vago-veszi-kriszta-a-pillanat-nyomaban-stab dob-forgatas-toto-fenytechnika-a-pillanat-nyomaban dob-forgatas-stabtagok-werkfilm-a-pillanat-nyomaban dob-a-pillanat-nyomaban-forgatas-stabtagok

Az íróról

Jankai Krisztián
projekt felelős, rendező, vágó
Google+

Bejegyzés írása