Gondoltad volna, hogy a hangvilla megütésével a villa ágai másodpercenként több száz alkalommal rezdülnek meg? Még 4000 képkocka/másodperces lassításban is igen gyors a mozgása.

A hangvilla rezgése a víz felszínén hullámokat kelt, de a heves találkozás következtében apró, rugalmas vízgömbök is kiválnak a víz felszínéből – erre szoktuk azt mondani, hogy fröcsköl a víz.


Tudtad?

A hangvillát 1711-ben John Shore trombita művész találta fel, és viccesen mindig vasvillának hívta. Bell (a telefon feltalálója) első kísérleteit is a hangvillával végezte:  egy elektromos hangvilla és egy pohár savas víz segítségével tudott először hangot közvetíteni elektromos vezetéken keresztül.

Valójában amikor megütöd a hangvillát, egy apró hurrikánt indítasz útjára, amely a villa ágai között hatalmas sebességgel halad oda-vissza, közben nekicsapódik a levegő molekuláknak, így hozva létre láncreakciót, amely visszhangzik a levegőben. Amikor ezek a kis erőszakos, mikroszkopikus ütközések elérik a dobhártyádat, az agyad halk morajlásként dolgozza fel őket.

Ha a hangvilla rezgési sebességét tudományosan szeretnénk megfogalmazni, hangfrenkvenciáról beszélnénk, melynek mértékegysége a Hertz (Hz).

A zenészek által használt A-villa 440 Hz frenkvencián az A-hangot szólaltatja meg, de más frenkvenciát adó hangvillák is készülhetnek.

Próbáld ki!

Mártsd bele a rezgésben lévő hangvillát egy pohár vízbe, és láthatod, hogy meglepően nagy hullámokat gerjeszt.

Az íróról

Jankai Valentin

2008 óta a Blind Myself tagja vagyok, mint dobos. - 2009 óta szólólemezeket készítek, ahol minden hangszeren én játszom és énekelek. - 2011 óta az ACTUS és a B-Project tagja vagyok, mint dobos - Számos európai és egy amerikai turné. - Ideiglenes zenészként többek közt a Leander Risingban is közreműködtem. - Több nagylemezen játszottam, vagy közreműködtem, mint dobos, gitáros, producer, hangmérnök. - Több mint 100 weboldalhoz fűződik a nevem, mint dizájner, programozó ( @ valentin.jankai.hu/jvdesign/) - Videó vágás, 2D és 3D videó munkálatok ( @ valentin.jankai.hu/jvdesign/)

Bejegyzés írása