Gondoltad volna, hogy a fémek is hullámzanak, mint a víz?

Ha megütjük, a cintányér felületén is hullámok cikáznak, ám ez az elváltozás nem a nyers erőnek köszönhető. A fémek rezgés közben ugyanis hullámzó mozgást írnak le, ez adja a cintányér jellegzetes hangját, és ez akadályozza meg, hogy eltörjenek erő hatására.

Tudtad?

Richard Wagner zeneszerző volt az első, aki két cintányér összeütése helyett egy felfüggesztett cintányért használt hangszerként.

A cintányér többféle eljárással és különböző anyagokból is készülhet. Hagyományosan a fémet kézzel kikalapálják, majd esztergálással formálják meg. Anyagát leggyakrabban sárgaréz és különféle rézötvözetek adják.

A cintányér rezgését a dobbőrhöz hasonlóan rengeteg változó befolyásolhatja. Hangját a cintányér átmérője, anyaga, vastagsága és az elkészítésének módja határozza meg. A nagyobb cintányéroknak értelemszerűen nagyobb a rezgőfelülete, ezáltal tovább tart a lecsengésük, míg a vastagabb cintányéroknak hangosabb és intenzívebb a hangjuk, mint kisebb társaiknak.

Az íróról

Jankai Valentin

2008 óta a Blind Myself tagja vagyok, mint dobos. - 2009 óta szólólemezeket készítek, ahol minden hangszeren én játszom és énekelek. - 2011 óta az ACTUS és a B-Project tagja vagyok, mint dobos - Számos európai és egy amerikai turné. - Ideiglenes zenészként többek közt a Leander Risingban is közreműködtem. - Több nagylemezen játszottam, vagy közreműködtem, mint dobos, gitáros, producer, hangmérnök. - Több mint 100 weboldalhoz fűződik a nevem, mint dizájner, programozó ( @ valentin.jankai.hu/jvdesign/) - Videó vágás, 2D és 3D videó munkálatok ( @ valentin.jankai.hu/jvdesign/)

Bejegyzés írása