A Pillanat Nyomában projekt 2008-ban fordult meg a fejemben. Itt még nem is igazán nevezném projektnek, csak egy ötletnek. Mondjuk úgy, hogy szuperlassítással akartam foglalkozni. Ekkor futott Amerikában a Discoveryn óriási sikerrel a Time Warp nevű tudományos műsor. Borzasztóan rá voltam kattanva, mert megláttam mennyi újdonság és lehetőség van még abban, amiben dolgozom. Arra gondoltam, bárcsak kábelrendező lehetnék abban a műsorban!:)

Jó, persze nem a timewarpos fiúk találták ki a szuperlassítás fogalmát, de talán ők voltak azok, akik tévéshow szerűen a nyilvánosság elé tárták tudásukat, és megosztották az emberekkel ezt a csodálatos világot. A nyilvánosságot azért emelném ki, mert a haditechnológia és a legnagyobb autó gyárak régóta rendelkeztek saját szuperlassításra képes technológiával, de a nagyközönség elé maximum a hollywoodi szuperprodukciókban került néhány lassított felvétel. Na persze itt közel sem beszélhetünk 4000 vagy akár csak 2000 képkockáról!

2009-ben leforgatták a Time Warp utolsó évadát, Magyarországon pedig máig nem készült ilyen műsor, én viszont még mindig égtem a vágytól, hogy ezzel foglalkozhassak. Szóval igencsak adta magát, hogy csináljunk egy ilyen műsort, de akkoriban nem volt ilyen kamera itthon, ahol mégis akadt, ott pedig megfizethetetlenül drága volt, úgyhogy elengedtem az ötletet.

Később megfordultam több reklámfilm forgatáson, ahol láttam, hogyan dolgoznak ezzel a technológiával, de még mindig elérhetetlennek láttam az álmomat a nagy költségek miatt. Úgy éreztem, Magyarországon lehetetlen egy ilyen műsort gyártani.

2013 elején azonban megérkezett az első Weisscam HS-2 MKII (emlékszem úgy vártuk, mint a messiást), amit Somlai Dávid jóvoltából, Győri Ádám barátommal tesztelhettünk elsőként. A gyerekeim szobáját használtuk stúdiónak, 2db 1Kwos PAR 64-es lámpával, és nem hittük el, hogy a felvételt, amelyet visszanéztünk, azt mi csináltuk, annyira szép volt!:)

Győri Ádám

Első felvételek

Abban a pillanatban lassítás függő lettem.

Azóta azon vagyok, hogy Magyarországon az első ilyen témával foglakozó tv show-t összehozzam. Összerántottam azokat az embereket, akikkel úgy éreztem hogy megtudom csinálni a „műsort”, és neki láttunk. Eltelt majd egy év, elsajátítottuk a technológiát, megtanultuk, hogy hogyan lehet költséghatékonyan egy ilyen műsort összeállítani, készült több száz slow motion videó, és egy egyedülálló online sorozat, amely szerintem minden korosztály számára új és érdekes.

Szóval itt vagyunk, a többi már csak rajtatok múlik!

Az íróról

Jankai Krisztián
projekt felelős, rendező, vágó
Google+

Bejegyzés írása