Nick Douwma alias Sub Focus leginkább a drumandbass nagyköveteként van elkönyvelve, pedig a ’82-es születésű angol fazon nem sokat törődik a műfaji korlátokkal. 2003-óta ontja magából a főleg tánc orientált darabokat, és mire eljutott 2008-as debütáló albumáig, már jócskán túl volt pár slágerlistás kislemezen, mostanra már lényegében pop előadóként lehet róla beszélni, ha csupán az eladási mutatókat, és a turnékon megjelent tömegeket vesszük figyelembe.

 

Nick 2005-ben a kétoldalas X-Ray / Scarecrow kislemezzel érkezett meg először a brit dance lista éléra, majd 2008-ban Timewarp / Join the Dots kiadvánnyal sikerült megismételni ezt a bravúrt. A RAM Records-nál sűrített tempóban kihozott kislemezek, és a remixek Prodigy-nek, Deadmau5-nak, Empire of The Sunnak, és Basement Jaxx-nek kellően megágyazták a terepet a Sub Focus címre keresztelt 2009-es nagylemeznek. A korongon a vagány drumandbass darabok mellett Nick megcsillogtatta tudását, bebizonyította, hogy magabiztosan evez a breakbeat, dubstep és house vizeken is. Innentől lehet igazán a kommersz sikerről beszélni, de szerencsére úgy, hogy emberünk megmaradt a nívós kiadványok mellett. Nick 2010-ben közös turnéra indult az Ausztrál Pendulummal, ami kulcsmomentum volt karrierjében, innentől kezdve már a fesztiválok nagyszínpadain őrjítette meg a népet, persze ehhez hozzájárult az is, hogy producerelt egy dalt Example-nek, amivel a brit pop lista 3. helyéig jutottak.

 

A 2013-ban kihozott második nagylemez, a Torus már jóval tudatosabb munkával lett felépítve, egy professzionális producer képe bontakozott ki előttünk, ami talán annak is köszönhető, hogy a RAM Records mellett a multinacionális mamut vállalat, a Virgin is beszállt az üzletbe. Ráadásul rengeteg közreműködő írta alá a jelenléti ívet a stúdióban, köztük Alex Care, Alice Gold, a Grammy jelölt brit énekes, MNEK, a Bloc Party-ból ismert Kele, vagy a legendás amcsi lemezlovas, Todd Terry. A Torus, hasonlóan az első nagylemezhez, felvázolta az aktuális tánczenei divatot, Nick pedig ismét tanúbizonyságot tett zenei képzettségéről, ráadásul okosan kordában tartotta önmagát, nem szőtt fölöslegesen grandiózus terveket. Folytatta az első korongon megkezdett útvonalat, csak jobban bele kóstolt a pop érzésbe, amit a közönség komoly lemezvásárlási hullámmal hálált meg.

Ezekben a videókban hallhatod Sub Focus zenéjét:

Vízilabda – Ami a közvetítésből kimaradt https://www.youtube.com/watch?v=jSV6-zam7fc&feature=youtu.be

 

Az íróról

Kürti Csabi
zenei szerkesztő

Bejegyzés írása